Ungdomsbøker

Ungdomsbøker, eller "Young Adult" som de blir kalt på engelsk, er kjent for å være kreative bøker for ungdom mellom 12–18 år. Disse bøkene skaper ofte helt nye univers, med heltinner og helter som gang på gang må redde verdenen fra ondskap og samtidig drar leseren inn i en spennende, virkelighetbasert historie. Det er likevel ikke sikkert at dette er bøker eller sjangre for deg. Det finnes likevel mange ulike typer ungdomsbøker, som trekker inn elementer fra ulike litteratursjangere. Det som kjennetegner denne nye sjangeren, er måten forfatteren skildrer vanlige ungdomsproblemer på en måte denne aldersgruppen kan kjenne seg igjen i, på deres eget språk.

Alt jeg sier er sant
Andromeda
Annalisas dagbok
Brådypt
Charliblogg
De blå ulvene
Den siste magiker
Den tredje sommeren
Fordi jeg elsker deg
Fuck verden
Jenta i veggen
Stikk!

Blir ungdomsbøker for barnslige?

Ungdomsbøker trenger ikke å bare om monstre og helter, og kan slett ikke sammenlignes med barnebøker. Denne sjangeren har mer til felles med voksenlitteratur, både språklig og tematisk. De er likevel ofte skrevet på en mer ungdommelig og lettlest måte. Mange bøker for ungdom tar også for seg viktige temaer som kan være vanskelige å snakke om. Her kan du finne flere underkategorier, som ofte tar for seg problemer på en mer filosofisk og reflektert måte. Dette kan være i form av samtidsungdommens hverdag eller trekke inn elementer fra sjangere som fantasy eller Science Fiction eller fakta. Bøker av denne typen kan være en god lesestart for unge mennesker.

Lytt gratis

Det er mange som føler de ikke har tid til å sette seg ned med en bok i en travel hverdag, der man må lese skolebøker, skrive tekster og levere oppgaver i tide. Det kan dermed føles overveldende å skulle lese enda en bok på slutten av dagen. En lydbok kan dermed være et godt alternativ for å kunne oppdage ny litteratur, samt få en variasjon i hverdagen. Lydbøker kan man enkelt ta med seg på vei til skolen, på bussen, på trening, eller på tur med hunden. Det finnes mange lydboktjenester som tilbyr en 30 dagers prøveperiode, helt uforpliktende.